Det er flere bomber enn mennesker i Laos

Da vi kom til Vientiane, hovedstaden i Laos, var det én ting vi var helt enig om at vi måtte få med oss og det var COPE-senteret. Det er et informasjonssenter/museum om alle de usprengte bombene etter Vietnamkrigen som fortsatt ligger strødd utover hele Laos. Senteret ligger inne på området til et rehabiliteringssenter for dem som har blitt skadet av bomber. Det koster ingenting, for ønsket deres om å informere turister om hvordan sitasjonen er er sterkere enn ønsket om å tjene penger. Men de tar selvfølgelig i mot donasjoner. Vi endte opp med å bruke mange timer på senteret (vi bruker generelt veldig lang tid alle steder vi besøker, men dette var helt spesielt), og i løpet av de timene fikk vi større forståelse for hvordan bombene har preget folk her, hva som blir gjort for å rydde opp, hvor stor skaden egentlig er, og hvor utfordrende livet har vært for dem som har blitt skadet uten å få ordentlig hjelp.
 

Raske fakta:

 • Laos er verdens mest bombede land per innbygger
 • Flere enn 580 000 bombeoppdrag ble utført over Laos, det vil si ca ett bombeoppdrag hvert åttende minutt hele døgnet i ni år
 • Mer enn 2 millioner tonn sprengstoff ble sluppet ned på Laos under Vietnam-krigen fra 1964 til 1973
 • Flere enn 270 millioner bombies ble sluppet ned på Laos
 • 30% av disse bombene (dvs ca 80 millioner) sprengte ikke, og ble liggende igjen etter krigen
 • Det ligger fortsatt usprengte bomber i ca 25% av alle landsbyene i Laos
 • Flere enn 50 000 mennesker har blitt drept eller skadet av bomber i perioden 1964 – 2011
 • Flere enn 20 000 mennesker har blitt drept eller skadet av bomber i etterkrigstiden 1974 – 2011
 • Av de 20 000:
  • har 13 500 mistet en kroppsdel
  • er 40% barn
 • Nå for tiden er det omkring 100 personer som blir skadet eller drept av bomber hvert år

Cluster bombs er svære metallbeholder som blir sluppet ned fra fly. I luften åpner den seg og slipper ut opp til 680 bombies. Bombiesene er som små baller fulle av sprengstoff. Skallet på bombiesene kan være laget på forskjellige måter, men mange er sammensatt av mange bittesmå kuler som får en enorm fart når bombiesen sprenger. Det er utrolig mange forskjellige typer bomber i Laos, men cluster bombs fylt med bombies er dem det er aller mest av.

Laos ble brutalt og uskyldig angrepet i mange år, og nå, 40 år etter krigen var over, ligger det fortsatt bomber og bomberester strødd i hele landet. Befolkningen har blitt så vant til å leve rundt bombene at de bruker metallet i det daglige. Kjøkkenredskaper, verktøy, gjerder og båter blir laget av bomberester, og mens de fleste hus i sørøst-asia er bygget på søyler av tre, er mange av husene i bombeområdene bygget oppå skallet til cluster bombsene. De som har blitt skadet i bombeulykker har til og med laget improviserte proteser av bomberester!

Selv om det utdannes nye bomberyddere i Laos er det for få med denne kunnskapen, og opprydningen går fryktelig sakte. De regner med at det fortsatt er bomber i ca 87 000 km2 og hvert år blir bare 40 km2 ryddet. Med hastigheten det ble ryddet i i 2008 vil opprydningen ta ca 50 år! Den store utfordingen med dette er at de gjenværende områdene er befolket og det bygges stadig veier, hus og skoler i disse områdene. En annen utfordring er at befolkningen er så fattig at de graver opp metall for å selge til skraphandlere for å tjene ekstra penger. De selger metallet for 2000 kip (ca 1,5 kr) per kilo, og synes de tjener så godt på det at de risikerer livet på å grave opp metall som de ikke vet om er bomber eller bomberester. Det blir derfor en kamp om tid for bomberydderne som må prøve å rydde unna bombene før lokalbefolkningen finner dem.

Det er dessverre veldig mange av dem som blir skadet og drept av bomber som er barn. Ettersom bombiesene har samme størrelse og fasong som en liten ball eller en stor frukt er det vanlig at barn tar feil av hva de har funnet og enten plukker dem med seg eller begynner å leke med dem. Det er også vanskelig for barn å skille mellom bomberestene som blir brukt i hjemmet deres til helt hverdagslige formål, og bombene de finner andre steder.

COPE-senteret det mest spennende, interessante, lærerike og hjerteskjærende jeg har gjort så langt i Laos, og jeg tør nesten å påstå at et besøk til landet ikke er komplett uten å besøke dette senteret. Man lærer mye om landets grusomme historie, og man lærer mye om hvordan situasjonen er i landet nå for tiden. Senteret har en stor kinosal med et bredt utvalg dokumentarer man kan be om å få se. Vi så en utrolig bra dokumentar som het Bomb Harvest, kan virkelig anbefale den hvis du er interessert i å lære mer om Laos! På senteret var det også mulig å prøve proteser, se videoer og lese historiene til flere av dem som har blitt skadet og drept, det var en liten flekk med kunstgress hvor vi kunne lete etter bomber, og ellers var hele senteret fullt av bilder og historier. Skal du til Vientiane, dra hit!

2 thoughts on “Det er flere bomber enn mennesker i Laos

 1. Utrolig godt skrevet og en viktig del av historien til et land! Jeg skal definitivt besøke dette i løpet av livet mitt, blir skrevt på Bucket list.
  Veldig kjekt å lese bloggen din, lærer masse nytt om andre land :)
  Kose deg videre!
  Klem fra Hilde

 2. Takk for nok en koselig kommentar, Hilde! :D Så gøy å høre at du ble inspirert til å besøke senteret! Virkelig interessant og verdt et besøk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>