Er jeg egentlig heldig?

De aller fleste tilbakemeldingene jeg får om reisene mine er kjempekoselige, men to av tingene jeg ofte får høre provoserer meg veldig:

«Du er så heldig, Liv»
Selvfølgelig vet jeg at jeg er heldig. Jeg har vokst opp i et av de rikeste landene i verden, jeg har tjent mer i løpet av ti måneder som barnehageassistent (en av de dårligst betalte jobbene i Norge) enn mange i verden noen gang kommer til å tjene i hele sitt liv. Alle land jeg noengang kommer til å besøke kommer til å være billig i forhold til Norge. Jeg er ung og frisk! Jeg har vokst opp i et land og en kultur der jeg kan ta mine egne valg og bruke min tid til mine ting. At jeg i det hele tatt kan gjennomføre denne reisen, som er mer enn de fleste i verden i det hele tatt kan drømme om, betyr jo at jeg er en utrolig heldig jente!

Likevel må jeg innrømme at når jeg møter andre norske som sier at jeg er så heldig, begynner jeg ofte å lure på om jeg egentlig er «heldig». «Heldigere» enn de som ikke klarte å spare penger nok til å dra på en like lang reise? Eller mer strukturert? Kanskje er jeg «heldig» som har fått den personlige egenskapen som skal til for å klare å spare nok penger til en slik tur på en barnehagelønn. For det er et (jævlig) slit å holde seg til en så streng spareplan i et år! Men betyr ikke det at jeg heller har vært flink? Jeg hadde skjønt at jeg var «heldig» hvis jeg hadde vunnet pengene i lotto.

Jeg vil påstå at jeg ikke er heldigere enn andre friske, norske mennesker! De som mener jeg er heldig burde få ut fingeren og gjøre seg selv like «heldig»! Muligheten ligger der, verden venter, det er du som avgjør om du vil gjennomføre det du drømmer om eller ikke.

Å bli kalt for «heldig» er så vanlig at det er flere som har skrevet om hvordan det føles. Supermarie har skrevet et fantastisk velformulert innlegg om akkurat det samme: http://www.supermarie.net/?p=14024 Les!
 
«Det er vel pappa som betaler»
Foreldrene mine har vært helt fantastiske! De har støttet meg i alle valgene jeg har tatt, de har kommet med gode råd og tips, og de har gitt meg flotte gaver fra reiseønskelisten min til jul og bursdag. De har heiet på meg, og har latt meg gjøre livet mitt til mitt! Når sommerfuglene i magen har blitt til alt for store havørner, har de hjulpet meg å bekjempe dem, på samme måte som de har bekjempet alle monstrene under den mentale reisesengen. Støtten de har gitt meg er mer verdt enn all verdens penger!

Men de har ikke gitt meg noen pengestøtte. Jeg har betalt for turene med mine egne penger! Jeg har jobbet og jeg har spart, og de pengene jeg har brukt har jeg faktisk også tjent! Når folk med en gang regner med at pappa betaler blir jeg så provosert! Det er som om all innsatsen jeg har lagt ned, alt arbeidet blir litt mindre verdt. Hver gang jeg må forklare at nei, jeg har faktisk tjent disse pengene selv, så er det som å trygle folk om å gi meg litt mer respekt. Respekt jeg egentlig skulle hatt fra første stund. Folk sin første reaksjon burde vært «så flink du er som har spart så mye!», for det er det jeg har vært.

Hadde pappa faktisk betalt hadde jeg nok vært enig i at jeg var heldig.

10 thoughts on “Er jeg egentlig heldig?

 1. Åh, jeg er SÅ enig i det du skriver!! Er som jeg skulle ha skrevet det selv! Jeg får også stadig høre hvor heldig jeg er av folk i Norge, og det irriterer meg – alle som vil kan jo prioritere på denne måten! Men ofte er det, som du skriver, bare snakk om å gidde, eller tørre!? Jeg vet jammen ikke..

  Det skal også sies at jeg er utrolig takknemlig for at jeg har vokst opp i Norge og har muligheten til å leve sånn jeg gjør da =) Jeg har møtt veldig mange på reisene mine som så gjerne skulle reist til andre deler av verden, men som aldri får muligheten!

 2. Ja, det er veldig merkelig hvordan folk ser på oss som reiser som heldige.. Vi har bare tatt et litt annerledes valg enn det som kanskje er vanligst :)

  Og jeg tenker også ofte på hvor bra livet mitt er fordi jeg har vokst opp i Norge! Vi er HELDIG som kommer fra et så godt land ;)

 3. Du er flink, strukturert og fremtidsorienrt! Veldig bra Liv! Kjenner igjen kommentarene (om enn med det at jeg eier leilighet) og kjenner igjen svarene dine. Ja, vi er heldige som bor i Norge men at folk ikke har en drøm de vil sloss for er vel deres problem, selvom jeg skjønner irritasjonen din. Du er flink.
  Gleder meg til å lese om neste reise. Fulgte med på dine forrige.

  Klem fra Hilde (til Miriam ;))

 4. Takk for veldig koselig kommentar Hilde! Du er så flink som eier din egen leilighet! Kan forstå at du sikkert har fått høre de samme tingene om det ja…

  Hyggelig å høre at du vil følge oss på reisen! :D God klem til deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>