Om å feire jul med svigers

Når jeg tenker på julaften ser jeg for meg:

Vi er på hytten. Jeg våkner i god tid før kl. 11 (for da begynner Askepott – viktig!). Jeg drar med meg dynen (som har julesengetøy på såklart!) inn i stuen og pakker meg inn i den i sofaen. (Det blir ikke mulig for noen andre å sitte i sofaen da, men det må de bare finne seg i – på morgenen på julaften er sofaen min!) Vi smører frokosten på kjøkkenbenken og tar den med foran tv’en (kan ikke sette oss ned rundt noe frokostbord pga. Askepott). Jon og pappa har egentlig planer om å komme seg i bakken så fort som mulig etter frokost, men blir sittende litt ekstra så de kan se liiiitt mer av Askepott. Vi gjør narr av mannen som har stemmen til alle i filmen. Mamma ser også på Askepott, men fordi hun er Supermamma forbereder hun julemiddag på kjøkkenet samtidig. Vi synger med på «la la la-sangen», og gjentar «hva med stuuudiene?!» alt for mange ganger. Mamma og jeg går en liten skitur sammen, og så lager jeg snølykter utenfor stuevinduene. Mamma og jeg tar på oss bunad, pappa og Jon tar på dress. Vi spiser svineribbe, medisterkaker og sossiser med rødkål og surkål og sylteagurker og rødbeter (og så legger vi en potet på tallerkenen til pynt, men vi spiser den ikke). Vi er alt for mette til å spise dessert, så det utsetter vi (og som oftest glemmer vi det helt). Vi står rundt juletreet, men har ikke plass til å bevege oss i noen retning. Så synger vi noen julesanger falskt og fælt, men så fint vi kan. Resten av kvelden åpner vi gavene, og bruker laaaaang tid på det, selv om det ikke er så mange lengre.

DSC_0103_2_1 Men i år klarer jeg ikke å se for meg hvordan julaften blir. Jeg skal for første gang feire jul uten mamma, pappa og Jon. Jeg skal for første gang feire jul sammen med Arild. Og jeg skal for første gang feire jul sammen med hans familie.

For første gang i mitt liv klarer jeg ikke å se for meg hvordan julaften blir.

Jeg er ikke usikker fordi jeg ikke tror det blir en fin jul (for det kommer jo til å bli en fin jul – jeg vet jo det!). Jeg er usikker fordi alt kommer til å bli annerledes. Det er ingen tvil om at det blir annerledes, for jeg skal være med en helt annen familie, med helt andre tradisjoner og vaner. Sannsynligvis har de også en kjempefin julefeiring, men jeg klarer ikke å se for meg at det er like fint som det er jeg vant til.

DSC_0010_2_1

Egentlig er jeg jo takknemlig for å være i denne situasjonen. Bare det å vite at jeg er velkommen til å feire jul to ulike plasser er jo en fin tanke! Å vite at Arild og jeg er så trygge på at det skal bli oss to at det er naturlig å feire jul sammen er også fint å tenke på. Og det er fint å vite at jeg ønskes velkommen inn i en ny familie. Alt dette er jeg veldig takknemlig for!

Men så pakker jeg inn gaven til pappa, og det går opp for meg at jeg ikke kommer til å se ansiktsutrykket hans når han åpner den. Jeg vil ikke få se hvordan noen av dem reagerer når de åpner gavene fra meg.

Og hva går man med på julaften hvis man ikke bruker bunad? Jeg har alltid hørt at venninner og folk generelt har stresset med å finne juleantrekket, men det har aldri angått meg, for for meg er det det samme hvert år. I år derimot har jeg plutselig skjønt hva folk har stresset med… For hva har man egentlig på seg på julaften?

DSC_0055_2_1

Kanskje har jeg et ekstra «eierforhold» til julen fordi jeg har bursdag to dager før julaften. Kanskje er det en ekstra viktig tid for meg fordi jeg hele livet har hatt dobbel grunn til å glede meg til jul. Kanskje er julen litt ekstra «min tid» fordi «jul og bursdag» alltid har blitt nevnt i samme åndedrag. Jeg vet ikke…

Jeg har så lyst å glede meg til jul, men hver gang jeg tenker på julen i år er det bare et hull der. Jeg har ikke anelse om hva jeg kan forvente, selv om Arild riktignok har prøvd å forberede meg så godt som mulig. Jeg er redd for at alt skal bli helt «feil», selv om det er utrolig urettferdig av meg. For julen deres er jo ikke feil! Den er jo bare annerledes. (og det er helt feil)

DSC_0018_2_1

4 thoughts on “Om å feire jul med svigers

  1. Jeg skal også feire jul sammen med kjæresten min! Siden jeg har skilte foreldre har jeg ikke noe typisk sted eller aktivitet jeg bruker å gjøre, men jeg er fremdeles veldig spent på hvordan det blir å feire jul hos de. Mest fordi de er så pratsomme mens jeg foretrekker å sitte stille og se en koselig film… Haha. Men tror det går fint likevel, og håper du finner noe pent å ha på deg på julaften! Hva er galt med bunad i år, forresten? :)

    • Skjønner at du er ekstra spent på hvordan julen kommer til å bli hvis de er helt andre typer mennesker enn deg. Men alle ønsker jo at julen skal bli en fin tid, så jeg vil tro det går kjempefint! :) Hehe, jeg kunne sikkert brukt bunad i år også, men synes det blir litt rart å være den eneste. Har funnet en kjole som jeg tror vil egne seg godt på julaften, så nå kan jeg heldigvis slappe av på det hvertfall :)

  2. Det blir nok en annerledes jul ja :) Men annerledes kan jo også være bra. Kjenner litt på det der med å skulle ferie jul på en annen måte enn til vanlig (som man har gjort hele livet), sikkert ville vært rart. Heldigvis har du jo Arild der da, og han er nok kjempeglad for at du skal feire julen sammen med han og hans familie :D Ha en kjempefin (om enn annerledes) jul!

    • Hei Renate! Tok visst juleferie fra hele internett jeg! Julen ble veldig bra! Den ble jo annerledes enn jeg er vant til, men det hadde jeg jo også forberedt meg på :)

      Jeg håper du hadde en fin jul! Godt nyttår :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>