Oppsummering – Filippinene

Her er en liten oppsummering av slik jeg opplevde Filippinene. Dette er ikke ment som et faktainnlegg, men et innlegg basert på mine erfaringer og opplevelser, og det jeg har blitt fortalt når jeg har snakket med de lokale.

DSC_05292MENNESKENE
Jeg opplevde de fleste filippinere som smilende og hyggelige. Ofte trengte jeg bare å få så vidt øyekontakt med dem før hele ansiktet lyste opp i et nydelig smil. Det var lett å spøke med dem og de hadde en humoristisk vri på det meste. Hjelpsomme og serviceinnstilte av natur, selv når de ikke tjente noe på det selv. Da vi kom til Boracay midt i Holy Week og alle overnattingsstedene vi spurte om å få bo hos var fulle eller alt for dyre, anbefalte de andre steder, viste oss vei til steder de visste var billigere, eller ringte for å sjekke om andre steder hadde ledig rom. Å få slik service på budsjettsteder er jeg ikke vant til, men i Filippinene skjedde det gang på gang.

Det jeg derimot synes var vanskelig å forholde meg til, var køkulturen. I alle andre asiatiske land har jeg vært så imponert over køsystemene og respekten for plassen man har fått at jeg fikk litt køkultursjokk da jeg så hvordan de oppfører seg i Filippinene. Så mye sniking, dytting og pressing har jeg aldri opplevd før! Dette var spesielt ille da vi skulle av og på innenriksfly, hvor midtgangen virket som en absurd konkurranse i å mose personen foran mest mulig.

mennesker22mennesker2_1

 

 

 

 

 

 

 

RELIGION
Filippinene er som det eneste landet i Asia et kristent land. I steder for pagodaer og stupaer er det her kirkespir og store kors som stikker opp over alt. Jesus blir nevnt i slagordene til flere av de store butikkene og bankene, og passordet på mange wifi har med Jesus å gjøre.

Å få med seg Holy Week (påsken) var en interessant opplevelse! I Filippinene er det hvert år mange frivillige som ønsker å bli spikret opp på korset, for å oppleve samme smerten som Jesus opplevde. Dette blir filmet, og sendt direkte på tv, og hver eneste restaurant og hotellresepsjon hadde dette på i bakgrunnen. På langfredag var også hele partystripen på Boracay stille. Ingen musikk ble spilt, ingen nattklubber var åpne, og restaurantene som vanligvis har live-underholdning hadde tomme scener.

Vanligvis er jeg nysgjerrig på, og åpent innstilt til, alle religioner. Jeg stiller masse spørsmål, og vil lære så mye som mulig. De fleste steder får jeg smilende respons tilbake, uten at de forventer at jeg ved å stille spørsmål har planlagt å konvertere til religionen deres. I Filippinene derimot var det misjonærer over alt! Når vi lå på stranden var det kun selgerne som var mer plagsom enn misjonærene. De skulle be for oss, ha oss med på gudstjeneste, og fortelle hvor fantastisk Jesus kan gjøre livet vårt. Jeg synes dette var utrolig ubehagelig, og kunne ønske at jeg ble vist samme forståelse da jeg fortalte at jeg ikke har noen religion, som jeg viser når andre forteller hvilken religion de tilhører. Jeg kan heller ikke skjønne hvordan folk som faktisk tror på kristendommen kan ha så lite respekt for religionen sin at de ønsker å tvinge den på folk som et billig produkt! Kristendommen i seg selv har jeg ingenting i mot, men måten den blir presentert i Filippinene synes jeg var helt merkelig…

PASSENDE ANTREKK
Vi kom nesten rett fra Burma, og hadde vent oss til å dekke skuldre og knær hver dag. Noe av det første jeg spurte om da vi kom i snakk med en lokal dame var derfor hva som var passende å gå med her. Fikk da vite at religiøse områder, skoler og andre litt mer høytidelige steder har strengere krav til tildekking (dekke til skuldre og knær altså), mens man stort sett i resten av landet kan gå med det man vil. I Manila gikk folk like forskjellig kledd som vi gjør i Norge på en varm sommerdag, og på Boracay så vi til og med en del som spiste middag i bikini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGUTT OG JENTE PÅ REISE SAMMEN
På turen besøkte vi mange land hvor det er i strid med kultur og religion at menn og kvinner har fysisk kontakt. Vi vente oss derfor til å ikke holde hender eller kysse når vi var ute blant folk.

I Filippinene derimot var dette ikke noe problem, og at vi var en gutt og en jente på reise sammen bød ikke på noen utfordringer eller uvante situasjoner.

guttogjente2_1NATUR
Naturen bærer preg av at landet er en øynasjon. Det er overflod av vakre strender, og mange av turene man kan melde seg på er båtturer til de nærliggende øyene. Bittesmå, ubebodde øyer med kritthvit sand, turkist hav og knallblå himmel er nok det de fleste forbinder med naturen på Filippinene. Det er også synlig at øyene er laget av vulkaner. Svære, gamle vulkaner er nå overvokst av grønn vegetasjon, og rismarkene strekker seg opp langs sidene på disse fjellene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAMAT
Siden Filippinene kun består av øyer er tilgangen til sjømat veldig god. Jeg spiste nesten bare sjømat hele tiden vi var der, og maten var nydelig! Det var stort utvalg av forskjellige fisker, krabber, hummer, reker, diverse skjell og blekksprut blant annet. Mange steder hadde de dagens fangst på utstilling, så man kunne se maten før man valgte. På Boracay var det mange av restaurantene som tilbød sjømatbuffet, til veldig lave priser!

En annen ting jeg la merke til var det store utvalget av fast food-restauranter. KFC, McDonalds, Jollibee og diverse lignende spisesteder var på hvert eneste hjørne. Noe av det første Arild og jeg snakket om da vi landet i Filippinene var det store antallet overvektige barn vi så, noe som sannsynligvis er et resultat av at junk-maten er så lett tilgjengelig.

DSC_07362 OLYMPUS DIGITAL CAMERASTEDENE JEG BESØKTE
Var på Boracay i en uke, overnattet en natt i Manila på vei mot El Nido. Etter en uke i El Nido overnattet vi en natt i Puerto Princessa, før vi avsluttet oppholdet med i overkant av en dag i Manila.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEr det stemning for flere slike innlegg, fra andre land jeg har vært i?

6 thoughts on “Oppsummering – Filippinene

  1. Ja, jeg stemmer for flere sånne innlegg! Interessant å lese dine fakta om steder:) Og, hipp hurra, nå skal du snart på tur til Oslo! Eksotiske Oslo! :-D

  2. Gratulerer med ny blogg, Liv! Bra du har kommet deg over på eget domene du og! =) Fikk skikkelig reiselyst da jeg leste om Filippinene nå.. må tilbake dit snart! Flott land! Kan ikke huske vi ble fortstyrret av misjonærer på Boracay da faktisk. Mulig det har kommet nå i nyere tid?

    • Takk for det! :D Ja, Filippinene er et utrolig flott (og stort!) land, så det frister veldig å reise tilbake dit! Kanskje det var ekstra mange misjonærer der da vi var der fordi det var påske? Jeg vet ikke. Da vi var der kom det hvertfall noen bort til oss omtrent hver halvtime, og det var litt slitsomt ;)

    • Kan virkelig anbefale Filippinene! Landet har mange likhetstrekk med de andre landene i Sørøst-Asia, samtidig som det på mange måter er helt annerledes. Et utrolig spennende land :D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>