Reiseutfordringer

Når jeg snakker med folk om reisene mine har jeg møtt flere som sier at de også gjerne skulle dratt på en slik tur, men at de har en eller annen utfordring som de lar seg stoppe av. De forteller om flyskrekk, vannskrekk, at de er kresen, har allergier, eller at de ikke kan svømme, og det virker som de mener at hvis det ikke hadde vært for den ene utfordringen, SÅ hadde de kunnet reise på tur. Ofte blir det etterfulgt av en kommentar som ligner på: «Du kan jo ikke ha flyskrekk i alle fall, så mye som du reiser!» Og nei, jeg har ikke flyskrekk, men jeg tror nok at de aller fleste har noe de synes er vanskelig eller utfordrende ved å reise. Spørsmålet blir jo om man lar seg stoppe av disse utfordringene, eller om ønsket om å reise er så sterkt at man klarer å se en vei rundt utfordringene.

Som jeg har skrevet om her tidligere var vi i Indonesia på båttur med en franskmann som ikke kunne svømme. Han nektet å bli med i båten før det var flytevester ombord, men da det var ordnet badet og snorklet han minst like mye som oss andre. Jeg har også møtt en aleinereisende jente som manglet en arm. Vi snakket aldri om hvordan det var å reise uten en arm, for hun gjorde alt med en sånn selvfølge at jeg ikke en gang tenkte på å spørre hvordan det var.

importantJeg har også noen ting jeg synes er vanskelig på reise, og her har jeg skrevet litt om hvordan det påvirker reisene mine, og hvordan jeg håndterer det:

- jeg blir utrolig for bilsyk. Alle mulige former for transport gjør meg kvalm, til og med å hang glide og å ri på elefant… Selv en kjapp kjøretur på butikken her hjemme kan gjøre at jeg er uvel resten av dagen. Selvfølgelig er dette en stor utfordring, og jeg bruker mye krefter på å komme meg rundt problemet. Noen reiseetapper vet jeg at jeg ikke klarer, og noen aktiviteter er jeg nødt å stå over. Jeg kan grue meg i dagesvis til en spesielt lang/svingete reiseetappe, men ved å booke bussbilletter i god tid i forveien og spørre spesifikt om å få seter langt framme i bussen, ved å godsnakke litt med sjåføren når man skal ha shared taxi slik at man kommer seg inn i forsetet, ved å redusere antallet reisedager og heller bli på samme sted over lengre tid, ved å ha bilsyketabeletter og bilsykearmbånd tilgjengelig til enhver tid, så klarer jeg å reise de fleste steder.

- jeg er redd for alle dyr, spesielt hunder. Dette kan også være en stor utfordring i mange land hvor det er overflod av løshunder og -katter. Mange middager har blitt ødelagt av at det har kommet hunder og/eller katter og tigget etter mat. Heldigvis har Arild ofte vært tilstede og jaget dem bort for meg før de har kommet for nært, men innimellom har det endt med at jeg har begynt å grine og ikke klart å være på restauranten mer. Når jeg er på reise aleine er dette en stor utfordring for meg, for det hindrer meg i å spise på mange uterestauranter. Heldigvis er det ikke alle steder dette er et like stort problem, og ofte er det andre gjester som velger å mate dyrene (noe jeg egentlig synes er helt idiotisk, men som jeg også er takknemlig for at de gjør) som gjør at det ikke er like interessant for dem å sirkulere rundt meg. Men noen steder er problemet så stort at jeg ikke kan spise der jeg ønsker. I El Nido i Filippinene for eksempel var problemet så stort at vi måtte spise på en innendørs restaurant i andre etasje nesten hver dag. Jeg har også flere ganger måtte ta til takke med å spise inne på kjøpesentre fordi det ikke har vært mulig for meg å sitte ute.

- jeg er veldig plaget med migrene. Migrenen kommer når jeg minst venter det, og som oftest når det passer aller dårligst. Jeg blir sengeliggende, kaster ofte opp og er det ekstra ille mister jeg synet på ett eller begge øynene. Rett før jeg dro på jordenrundtreisen hadde jeg hatt en spesielt ille periode, med flere sykemeldinger og lange sengeliggende perioder. Første del av jordenrundtreisen var også preget av hyppige anfall, men det ble heldigvis bedre i løpet av reisen. Migrenen har jeg ennå ikke funnet noen god løsning på, og jeg vet ikke om jeg noen gang kommer til å gjøre det. Jeg reiser alltid i visshet om at jeg kan få anfall når som helst, og at når det skjer så må jeg avlyse dagens aktivitet til fordel for ro og hvile.

 

Alle har nok, i større eller mindre grad, utfordringer og redsler som kan gjøre det vanskelig å reise. Men jeg har veldig stor tro på at hvis man bare vil noe sterkt nok, så får man det til, uansett hvilke hindringer som er i veien! Noen hensyn må man gjerne ta, og noen ting må man kanskje la vær å gjøre, men jeg er overbevist om at absolutt alle er i stand til å reise, hvis man bare ønsker det nok!

Fortell gjerne om hva som er utfordrende for deg på reise, og hvordan du håndterer det :)

8 thoughts on “Reiseutfordringer

 1. jeg er glad jeg ikke har noen sånne utfordringer jeg, det er nok ikke bare bare å reise rundt i verden hvis man er redd for dyr f.eks. Mye løshunder og katter i verden så det vi man jo garantert møte på. Føler meg spesielt heldig som ikke har noen fysiske utfordringer som migrene eller andre ting som er utenfor min kontroll. Jeg synes også de som utfordrer seg selv og sine frykter er veldig tøffe, har møtt mange folk som er livredde for å fly, men de trosser frykten sin titt og ofte og det står jeg i respekt av.

  • Så heldig du er som ikke har noen utfordringer på reise! Håper du klarer å legge merke til det og sette pris på det :) Og ja, jeg er helt enig i at det er beundringsverdig at mange av dem som har flyskrekk gang på gang trosser frykten fordi de har så lyst å reise.

 2. Bra innlegg! Både bilsyken, migrenene og dyreredselen høres ut som vanskelige utfordringer! Men jeg er imponert over at du likevel velger å overkomme dem og reise. :)

  Selv har jeg ingen svære utfordringer når jeg reiser. Jeg har dog alltid hatt en redsel for å fly, som har gått litt opp og ned de siste årene, men som jeg bare har prøvd å lære meg å leve meg. Jeg vet jo at jeg vil reise, at det er noe jeg brenner for, og dersom jeg lar «flyskrekken» vinne vil jeg jo aldri komme meg noe sted.. Nå for tiden går det ganske greit, men som sagt varierer det veldig. Jeg skal likevel prøve å aldri la den stoppe meg fra å gjøre det jeg liker best!

  • Flyskrekk er nok det jeg ser for meg at må være det vanskeligste å komme seg rundt hvis man skal ut å reise… Jeg ble egentlig veldig overasket nå når jeg fikk vite at du ikke er så glad i å fly. Du som reiser sååå mye! Du er skikkelig flink som ikke lar det stoppe deg :D

 3. All ære til deg for at du fortsatt reiser så mye på tur med både migrene, bilsyke og hunderedsel! Jeg tror dessverre mange lar seg stoppe av kun én av disse tingene. Veldig bra at du ikke lar utfordringene dine stoppe deg fra å oppleve verden! :D

  Heldigvis er ikke jeg plaget med noen store utfordringer på reise, kun en ganske mild bilsyke, men den kan jeg leve med ;)

  • Ja, jeg tror også at det er mange som lar seg stoppe av ting som det egentlig går greit å komme seg rundt.

   Du er heldig som ikke har noen større utfordringer :) Men bilsyke kan jo være ille nok det… :p

 4. Er også utrolig, utrolig redd for dyr og spesielt hunder. Bodde i Ecuador i nesten ett år, var masse jeg lot være å gjøre fordi jeg visste jeg måtte gå ute alene, og det er ingen hemmelighet at det er mange, mange løshunder der. Ble ikke noe bedre den dagen jeg ble angrepet av en flokk heller, hehe.. Men håper, håper, håper jeg klarer å overkomme den skrekken en dag!

  • Ja, kjenner følelsen, det er lett for å hindre seg selv i å gå ut aleine hvis man er redd for hunder… Men det at du i det hele tatt flyttet til Ecuador for et år viser jo at du ikke lar det styre hele livet ditt :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>