Shwedagon Pagoda

For et flott tempel! Forventningene var veldig høye etter alt vi har lest og hørt, og jeg var faktisk redd for å bli skuffet ettersom forventingene var så høye… Men Shwedagon var enda større, flottere og rikere utsmykket enn jeg hadde klart å se for meg!

Vi kom dit på ettermiddagen, for å se solnedgangen der, men selv om vi kom dit tre timer før solnedgang, synes jeg likevel mørket kom for fort. Det er så mange templer der, så mange små passasjer og ganger, og når du tror du begynner å nærme deg ferdig med å utforske et område, så oppdager du enda flere pagodaer på baksiden. I midten av området er det en enorm gullstupa, som helt på toppen er besmykket med 4 351 diamanter, og 83 850 andre juveler. Disse ser man vanligvis ikke fra bakken, men da vi var på vei til å gå kom en pensjonert guide bort og lurte på om vi hadde sett det skinne i diamantene. Det hadde vi jo ikke. Han tok oss med et par meter lengre bort fra der vi sto, og ba oss om å se opp. Plassen foran tempelet er enorm, og der han ba oss om å se opp så ikke det minste annerledes ut enn der vi nettop hadde stått. Men da vi igjen så opp mot toppen av tempelet var det nå et sterkt, hvitt skinn helt øverst. Mannen mente at tusenvis av mennesker kommer til tempelet og får se gull, men bare noen veldig få mennesker vet hvordan man får se diamant. Og ettersom skinnet fra diamanten forsvant bare ved å ta ett skritt, eller lene overkroppen litt til siden, så tror jeg det er helt sant!

Vi besøkte tilfeldigvis Shwedagon på en av Burmas helligdager, og de aller fleste hadde fri. Når solen var gått ned, strømmet det derfor på med lokale som skulle tilbringe kvelden i tempelet. De hadde med gigantiske piknik-kurver, musikkspillere, og tepper til å sitte på. Jeg har aldri sett så store offergaver foran noen Buddha-statuer før! Munkebarna fikk lov å være med familien på denne fridagen, og for mine norske øyne så barna på 6-8 år mer hjemme ut med foreldrene enn de gjør sammen med en gruppe andre munker.

Ser du det hvite lyset fra diamanten helt øverst?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>