Sule Pagoda

Midt i Yangon sentrum finner man Sule Pagoda, et tempel midt i byens travleste bilkryss. Her møtte vi to glade gutter som fortalte at de studerte for å bli lærere, at de gjerne ville øve på engelsken sin, og at de håpet på å få lov til å vise oss rundt. Det kunne de selvfølgelig!

Det første de spurte om var hvilken ukedag vi var født på, noe som hvertfall jeg aldri har tenkt noe særlig over tidligere… Ubevisste turister var de tydeligvis vant til, og de dro opp en liten, tykk bok med datoer og ukedager listet opp helt tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. Jeg er altså født en fredag, mens Arild er født en søndag. (Veldig greit å få det avklart så tidlig, vi har fått mange spørsmål om det de siste dagene!) Mitt hellige dyr er derfor marsvin, mens Arild sitt hellige dyr er en fantasiskapning som ligner litt på en ørn. På tempelet var det egne bønnesteder for hver dag, og hvert sted hadde en egen Buddha-statue og en figur av dagens dyr. (Slik er det på mange av de store templene i Burma har vi funnet ut.) Foran statuen er det en krukke med vann og noen små kopper. Vi fikk beskjed om å helle ni kopper med vann over Buddhaen vår, fem kopper med vann over dyret og til slutt skulle vi slå på en bjelle tre ganger.

Guttene tok oss også med til en Buddha som skulle bringe lykke på reise, og mens vi sto med pannen presset mot Buddha-statuens utstrakte pekefinger, mumlet en skikkelig gammel munk i rasende fart på et språk vi ikke forstod, før vi fikk en blomst som vi fikk beskjed om å ha i lommen når vi er på reise. Siste stopp på vår guidete tur var hos familie-Buddhaene, som ganske selvforklarende skal bringe lykke til familiene våre. Her fikk vi hver vår lille papirkonvolutt med et løvtynt flak med ekte gull inni. Gullet plasserte vi på hver vår Buddha, Arild på pappa-Buddhaen, og jeg på mamma-Buddhaen, hvor det klistret seg fast og ble hengende på statuen.

Å klistre løvtynne gullflak på Buddhaer på denne måten er vanlig i flere av landene her i Sørøst-Asia, og noen av statuene vi har sett har fått så mange gullflak på seg at konturene i ansiktet, på hendene, og på brystet har blitt helt jevnet ut.

3 thoughts on “Sule Pagoda

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>